Sute de copii din Cluj, victime in accidente rutiere – Metoda simpla de preventie

Sute de copii sunt, în fiecare an, victimele unor accidente rutiere petrecute în judeţul Cluj. Însă doar jumătate dintre ei sunt fixaţi în scaune pentru copii sau în înălţătoare care ar putea limita consecinţele accidentelor. Un studiu realizat de specialiştii Universităţii Babeş-Bolyai arată că, în foarte multe dintre cazuri, rănirea copiilor ar putea fi evitată dacă ar fi transportaţi în mod corespunzător. Această situaţie a produs o adevărată alianţă între reprezentanţii Universităţii, cei ai ai Poliţiei clujene, cei ai autorităţilor locale şi cei ai Fundaţiei Crucea Albă: vreme de un an, poliţiştii vor efectua controale în trafic special pentru a verifica modul în care sunt transportaţi copiii.

Codul Rutier prevede obligativitatea unor sisteme de fixare a copiilor pe banchetele autoturismelor. Însă, în realitate, doar jumătate dintre copii sunt transportaţi corect, reiese dintr-un studiu realizat de experţii Centrului de Politici în Sănătate din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Acest lucru are consecinţe. În fiecare an, sute de copii ajung să fie implicaţi în accidente rutiere, spune reprezentanta Fundaţiei Crucea Albă, Ramona Brad.

 

În multe cazuri, copiii sunt răniţi pentru că nu există vreun dispozitiv care să îi protejeze. Acest lucru este cutremurător, spune adjunctul comandantului Inspectoratului de Poliţie al judeţului Cluj, Daniel Graur. ”În acest proiect care priveşte siguranţa copiilor noştri, cei care investighează la faţa locului accidente spun că impactul emoţional cel mai mare este în situaţia în care în autoturism se găsesc copii răniţi. Orice acţiune a noastră care priveşte siguranţa copiilor în trafic este bună şi asigură prevenirea accidentelor de circulaţie. Acţionăm pe impunere, ştiţi că sunt nişte norme care reglementează aceste accesorii obligatorii în cazul copiilor până la 12 ani, însă conştientizarea conducătorilor auto (care sunt de cele mai multe ori părinţii) în cadrul acestui proiect ne ajută să reducem numărul victimelor copii în accidentele rutiere. Am văzut accidente în care o maşină era făcută praf, iar în interior copiii nu au avut nimic pentru că erau asiguraţi corespunzător în scaune auto şi cu centuri puse”, a afirmat Daniel Graur.

 

Pentru a-i obliga pe şoferi să folosească dispozitivele obligatorii pentru transportul copiilor, autorităţile locale şi judeţene au lansat un proiect, numit Copil iubit la bord. Acesta se va derula cu ajutorul poliţiştilor, care vor opri maşinile în trafic pentru a verifica modul în care sunt transportaţi cei mici.

 

”Politia Rutieră este implicată în acest proiect prin organizarea de acţiuni în trafic pentru informarea şi conştientizarea şoferilor cu privire la folosirea scaunelor pentru copii. Poliţiştii rutieri au fost instruiţi privind rolul scaunelor şi modul de utilizare pe categorii de vârstă, înălţime şi greutate”, susţine şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Cluj, comisar Dan Crişan.

 

Scopurile acestui proiect sunt: creşterea nivelului de utilizare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri, creşterea nivelului de informare cu privire la utilizarea corectă a sistemelor şi reducerea numărului de decese şi accidentări grave în rândul copiilor pasageri. Instrumentul principal pentru realizarea acestor scopuri este aplicarea  “Planului de acţiune pentru îmbunătăţirea siguranţei copiilor pasageri”, realizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca,  reprezentanţii Fundaţiei Crucea Albă şi cei ai Universităţii Babeş Bolyai, Departamentul de Sănătate Publică al FSPAC, constituiţi în primul Grup de Lucru Multisectorial privind Siguranţa în Trafic a Copiilor Pasageri în Autovehicule.

 

Related posts

Leave a Comment